dijous, 16 de novembre del 2017

La novel·la negra i lliure




Som un grup d’escriptors de novel·la negra. A través d’aquest manifest, volem manifestar la nostra perplexitat i la nostra repulsa més absoluta davant la decisió d’empresonar al vicepresident del govern de la Generalitat de Catalunya, a set dels seus consellers i als presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.


Per la nostra professió, estem a acostumats a idear trames enrevessades amb les quals, a més d’entretenir els lectors, intentem aportar a la literatura la mirada crítica sobre la nostra societat que proporciona el gènere negre. A través de les històries que inventem, sovint denunciem els abusos de poder, la violència com a recurs per a resoldre els conflictes, les xarxes de corrupció, l’explotació dels febles, les arbitrarietats, les injustícies... Es per això que volem denunciar també la gravíssima situació de repressió que s’està vivint a Catalunya i les arbitrarietats comeses pel poder judicial i el govern espanyol.

La resposta del govern espanyol al conflicte polític que es viu a Catalunya ha consistit en desfermar una política de repressió pròpia d’una dictadura i no d’un estat democràtic. Creiem que la confrontació política s’ha de resoldre a través del debat de les idees i de les urnes, i que les actuacions repressives que està duent a terme l’estat espanyol per combatre el moviment independentista —en forma de guerra bruta, de violència policial contra la població, de suspensió de l’autogovern i d’empresonament de líders i dirigents polítics— són inadmissibles i impròpies d’un país democràtic.

Els qui firmem aquest manifest tenim ideologies i sensibilitats polítiques diferents, però compartim la defensa dels valors democràtics. Considerem que la violació de les llibertats i dels drets humans que s’està produint a Catalunya no pot justificarse apel·lant a cap constitució ni a cap llei, i que no pot considerar-se un mer afer intern de l’Estat espanyol en el marc de la Unió Europea, a la qual, en tant que ciutadans europeus, hem cedit una part de la nostra sobirania. Volem denunciar que, en aquests moments, a Espanya, la democràcia està seriosament amenaçada per un govern i uns jutges que utilitzen les lleis de manera arbitrària i perversa, a fi de proporcionar una aparença de legalitat a actuacions policials i judicials pròpies d’un estat totalitari.

Davant d’aquesta greu situació d’indefensió, apel·lem a la solidaritat internacional i exigim la immediata intervenció de les institucions europees per restituir la llibertat dels polítics empresonats i per condemnar i aturar la política de repressió engegada pel govern d’Espanya contra Catalunya.


Llista d'autors que signen el manifest:

1. Vicenç Ambrós
2. Margarida Aritzeta
3. Joan Ramon Armadàs
4. Salvador Balcells
5. Marta Banús
6. Jaume Benavente
7. Sebastià Bennasar
8. David C. Hall
9. Sandra Cabrespina
10. Núria Cadenes
11. Paco Camarasa
12. Esperança Camps
13. Josep Camps
14. Jordi Cervera
15. Montse Clavé
16. Cristina Fallarás
17. Empar Fernández
18. Albert Figueras
19. Jordi Folck
20. Isabel Franc
21. Sergi G. Oset
22. Raquel Gámez Serrano
23. Ferran Gerhard
24. Susana Hernández
25. Stefanie Kremser
26. Lluís Llort
27. Jordi de Manuel
28. Andreu Martín
29. Àlex Martín Escribà
30. Marc Moreno
31. Àngel O Brunet
32. Rosa Pagès
33. Moisés Peñalver
34. Raquel Picolo
35. Jordi Pijoan-López
36. Núria Queraltó
37. Manuel Quinto
38. Josep Lluís Roig
39. Silvia Romero i Olea
40. Montse Sanjuan
41. Teresa Solana
42. Irene Solanich
43. Ramona Solé
44. Mariano Sánchez Soler
45. Jordi Tiñena
46. Carme Torras
47. Elena Torres Girbau
48. Rafael Vallbona
49. Susana Vallejo
50. Francesc Valls-Calçada
51. Daniel Vázquez Sallés
52. Xavier Vernetta
53. Pau Vidal
54. Anna Maria Villalonga
55. Olga Xirinacs
56. Carlos Zanón

Ells també haurien signat:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada